maanantai 2. heinäkuuta 2012

Medieval dresses.

Kuten jos kerroinkin, niin postailen tänne myös tekemiäni nukkevaatteita. Tällä hetkellä suurin projektini on tehdä keskiaikaiset mekot kolmelle tytöistäni, täysin käsin ommellen, keskiaikaisia kaavoja käyttäen, ja muutoinkin mahdollisimman aidoilla metodeilla. Olen hieman muutellut kaavoja, kuten Wiljan keltaisessa päälysmekossa olen lyhentänyt hihoja (kaava perus Bliaud erilaisilla hihoilla).

Here are some pictures of my biggest project at the moment. These are medieval dresses made with real medieval patterns and sewn by hand, as they would in the middleages :) The yellow one is Wiljas dress and it's a bit more simple then Ainos blue dress which has two more parts in the hem to make the dress wider. Only things missing still are emroidery from the yellow dress and some beading from the blue dress :)


Ainon mekkoon, eli siniseen mekkoon, olen käyttänyt samaa kaavaa mutta hieman monimutkaisempana. Eli kiiloja on kaksi enemmän, tällöin hameen helma on leveämpi. Ylempi kuva on lähes valmiista mekosta, ainoastaan helmet helmasta vielä uupuvat.


The sleeves on both dresses are also a bit different then that from a traditional Bliaud. Sleeves of the blue dress are not as long as they should be. For them to be completely correct the sleeves would touch the ground. Also the yellow dress has shorter sleeves then the original pattern.

Näiden mekkojen tekemiseen ole käyttänyt kirjasta joka sisältää useampaan naisten keskiaikaiseen pukuun kaavat helpoimmasta siihen hankalimpaan. Kyseisessä hankalimmassa puvussa, kuuluisa Herjolfnes, on yli 20 erinäistä osaa. Jos ajatellaan, että tässä sinisessä puvussa on "vain"  12 osaa niin ymmärrätte ehkä millainen työ tuossa suuremmassa mekossa on.

In making the dresses I have used a little booklett with many different patterns from a very simple to quite difficult. The blue dress has 12 parts and the famous Herjolfsnes dress has more then 20 parts. So sewing by hand has been a big job :D

 Tavoitteena olisi joku päivä ommella ainakin yksi tuollainen 20 osainen mekko mutta ensin yritän selviytyä näistä joita juuri tällä hetkellä teen. Kaavojen suurentaminen ei ole sitä mieluisinta hommaa, mutta onneksi näissä keskaikaisissa mekoissa kaavat ovat hyvin yksinkertaiset ja ne on helppo piirtää vapaalla kädellä. Herjolfnes puvussa kaava on huomattavasti monimutkaisempi, joten toivoin löytäväni jostain valmiit kaavat nukkekoossa :P Aikomuksenani olisi päästä suomenlinnaan kuvaamaan valmiita mekkoja. Raaseporin linna olisi tietysti vielä hienompi, mutta sinne pääseminen onkin sitten huomattavasti halvempaa.

My goal is to be able to sew at least one of those Herjolfnes dresses but for now I'm just struggling with these dresses that I'm making right now. My intention is to go to Suomenlinna to make a proper photoshoot of the dresses as soon as I manage to get them done.

                                                                                              

2 kommenttia:

  1. Ui vitsituo kirja olisi kätevä : O siitä saisi vaikka mitä kivaa tehtyä.. Olen varmaan kommentoinut aikaisemminkin johonkin kuviiisi että nuo on kyllä todella hienoja tykkään etenkin tuosta Ainon mekosta (leveähelma on rakkaus) Sopisi vallan tekemääni viittahärpäkkeeseen kun molemmat ovat sinisiä : D Varo vain etten joskus heitä sinua mekkostilauksella! :)

    Dollover

    VastaaPoista
  2. VOi kiitos <3 Mietin jossain vaiheessa, että laittaisin tuonne käsityöketjuuni, että jos joku haluaa niin voin tehtailla tällaisen maksua vastaan. Mutta mietin sitten, että työ jonka tuossa tekee yhtä mekkoa kohden, on kuitenkin niin suuri, että rahasumma jonka joutuisin ottamaan olisi sen verran iso, ettei kukaan suostuisi sellaista maksamaan :D Kuitenkin ompelen kaiken käsin niin siinä menee tunti jos toinenkin... Ja kyyneliä sekä pisteltyjä sormia XD

    VastaaPoista